Je hoort het vaak: blijf dicht bij jezelf. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je of je dicht bij jezelf blijft of niet?
Als je hoofd al jaren de touwtjes in handen heeft en je vindt het moeilijk om in contact te komen met je eigen gevoel, intuïtie en waarheid. Is het dan te laat om eraan te beginnen? Zeker niet!”
Dicht bij jezelf *** Dichtbij je gevoel
***
Dicht bij jezelf *** Dichtbij je gevoel ***
Volgens de Boeddha zijn er twee oorzaken van lijden:
'Iets willen wat er niet is' of 'Iets niet willen wat er wél is'
In beide gevallen loop je weg van je gevoel. Weg bij jezelf. En geef je alle kracht
uit handen.
Je wil het anders.
Je wil de situatie veranderen.
Je voelt weerstand.
Je hoofd draait op volle toeren om te bedenken hoe je uit deze situatie kan geraken.
Je hebt kritiek op de persoon die zich niet gedraagt zoals jij zou willen.
Of je legt je erbij neer en hoopt dat het ooit misschien eens zal veranderen.
Het is de weerstand die je hebt tegen het gevoel dat je niet prettig vindt (angst, kwaadheid, verdriet, frustratie, schuld, schaamte….) die je in de situatie gevangen houdt.
Herken je het dat je met je partner, kinderen, ouders, werkgever of collega’s steeds in dezelfde strijd terecht komt waarin je je steeds niet gezien, gehoord of begrepen voelt?
Frustrerend toch?
Bij elke weerstand die je voelt, heb je een kans om de gewenste verandering in gang te zetten.
In jouw gevoel zit een immense kracht die jou uit je lijden kan halen.
Je kan in contact komen met die kracht als jij de eerste stap zet: blijf bij je gevoel.
Zonder oordeel en zonder er iets aan te willen veranderen.
Voor mij duurde het jaren om dit te kunnen. Omdat ik niet wist hoe het moest. Omdat er niemand me had uitgelegd hoe je dat doet 'bij je gevoel blijven'. Omdat het onwennig is en gemakkelijker is om afleiding te zoeken.
En keer op keer kwam ik in dezelfde situaties terecht. Tot ik aandacht en ruimte begon te maken voor mijn gevoel. Ik ontdekte dat er een aantal emotionele patronen (al heel lang) als een rode draad door mijn leven liepen.
En dat ik telkens die personen aantrok die dezelfde emotionele reacties bij mij uitlokten.
Verdediging en aanval waren tot dan toe de trouwe beschermers van mijn gevoel.
En nu weet ik: ik hoef niets te beschermen. Ik ben veilig. Mijn gevoel mag er zijn. Ik mag er zijn met alles wat ik voel. Ik voel me comfortabel met alles wat ik voel. Ik voel liefde voor mijn gevoel. Ik voel zachtheid in mijn gevoel. Ik voel kracht in mijn gevoel.
Er is niets dat ik wil veranderen. Alles is volmaakt zoals het nu is.
Bij mij heeft het 47 jaar geduurd vooraleer ik écht durfde te gaan staan voor mezelf, vanuit de kracht van mijn gevoel.
WELKE STRATEGIE HANTEER JIJ?
Er zijn verschillende strategieën die jou weghouden bij jezelf en bij jouw gevoel:
Afleiding zoeken: iets doen waardoor je niet hoeft te voelen = Vluchten
Je gevoel overdenken: denken hoe je je voelt en jezelf dan afvragen of het wel terecht is (bijvoorbeeld bij teleurstelling, schuldgevoel of kwaadheid/ergernis: reageer ik niet een beetje overdreven of zou ik niet beter dankbaar kunnen zijn of had ik niet beter anders kunnen reageren?)
Je gevoel negeren: je gaat maar door waar je mee bezig bent. Je merkt amper op dat er gevoelens zijn.
Je gevoel onderdrukken: controle willen houden over je emoties, willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, overtuigingen hebben over het uiten van emoties (bijvoorbeeld ‘kwaadheid uiten getuigt van controle verliezen en van imperfectie’ of ‘verdriet tonen is een vorm van zwakte’)
Je gevoel weglachen: lacherig doen over je gevoel omdat je er geen blijf mee weet (deze strategie hoort bij een gevoel van schaamte/schuld)
Je gevoel verdoven: drank, drugs, te veel eten/snoepen, medicatie…
Anderen de schuld geven van jouw gevoel.
Heel dramatisch jouw gevoel opblazen (wat zich meestal uit in ruzie) = Vechten
Jezelf slachtoffer voelen van je gevoel(igheid): in een hoekje wegkruipen of je klaagt bij anderen over hoe moeilijk je het hebt.
Vermijden van gevoelens: jezelf overmatig beschermen voor alle prikkels die zouden kunnen leiden tot een gevoelige reactie.
Blokkeren: iets komt zo fel binnen dat je niet meer weet wat je voelt. Je verstijft.
Herken jij je hierin? Mogelijk in meer dan één strategie.
Hoe dan ook, wat je ook doet om aan je gevoel te ontkomen, vroeg of laat betaal je de prijs. Als jij geen rekening houdt met de energie die jij dag in, dag uit met je meedraagt, komt jouw lichaam (en geest) onder spanning te staan.
Het onderdrukken, vermijden, negeren, verdoven van je gevoelens heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid.
Het is onbegonnen werk en het kost veel energie om de natuurlijke stroom van emoties tegen te houden en ze gaan zich onderhuids in het lichaam kenbaar maken. De spanning bouwt zich op, je fysieke klachten verergeren, je verliest sneller je zelfbeheersing. Alhoewel er niet altijd een fysieke oorzaak wordt gedetecteerd, voel je je toch vermoeid.
Vanuit mijn praktijk als loopbaanbegeleider durf ik beweren dat Burn-out optreedt als gevoel en ratio te veel uit balans zijn. Het hoofd weet geen raad meer met de pot van gevoelens die overloopt.
Emotie komt van het Latijnse woord Emovere wat
Energie in beweging betekent.
Zoals ik eerder schreef ontdekte ik uit eigen ervaring dat iedereen emotionele patronen met zich meedraagt. Deze patronen zijn de strategieën die je vroeger hebt ontwikkeld omdat je op dat moment je gevoelens niet kon hanteren of omdat ze er niet mochten of konden zijn. Uit veiligheid en om jezelf te beschermen val je terug op overlevingsmodus. Je herhaalt de emotionele reacties die je als kind hanteerde tegenover personen die niets meer met de oorspronkelijke situatie te maken hebben.
De personen die NU jouw gevoelens of emoties uitlokken kan je beschouwen als een soort van ‘figuranten’ die bij jou op een rode knop drukken die leidt naar de oorsprong waar jouw emotie is ontstaan.
TERUG IN BALANS
Aandacht geven aan je gevoelens en emoties werkt niet alleen heel bevrijdend en genezend in je huidige situatie, het geeft ook inzicht in jezelf en werkt helend naar je verleden en je toekomst.
Maar hoe begin je eraan?
Stap voor stap.
Als jij bereid bent de eerste stap te zetten en je te openen voor wat jouw gevoel je te vertellen heeft, dan ben je al aardig op weg.
Wees eerlijk met jezelf en herken jouw strategie om met gevoelens om te gaan
Sta af en toe eens stil en vraag aan jezelf hoe het met je gaat
Maak na een emotionele gebeurtenis tijd om terug te kijken op wat er met jou gebeurde. Hoe reageerde je? Wat voelde je? Laat de andere personen buiten beschouwing en richt je alleen op jouw gevoel.
Herken* je gevoel door er woorden aan te geven: bijvoorbeeld ‘Ik voel ergernis/irritatie/teleurstelling/verbittering/verdriet/…’
Geef erkenning* aan je gevoel. Laat dit gevoel er helemaal zijn.
Probeer er op dat moment niets aan te veranderen.
Accepteer het zoals het is. Je kan jezelf daarin toespreken door het hardop uit te spreken: ‘Ik voel frustratie en dat mag er volledig zijn. Ik laat mijn frustratie volledig toe’Zoek een manier om expressie te geven aan jouw gevoel: muziek maken of luisteren, poëzie schrijven of lezen, schrijven, tekenen, schilderen, wandelen, bewust sporten…
Zoek een veilige omgeving waar je gehoord wordt in je gevoelens. Waar er niet geoordeeld wordt en waar er geen oplossingen of adviezen worden gegeven.
Dicht bij jezelf en dicht bij jouw gevoel ontstaat er vanzelf rust in je hoofd,
ruimte voor verandering en
een nieuwe beweging vanuit je hart.
*Het proces van herkenning en erkenning en welke behoeften er achter je emoties schuil gaan, leg ik uitgebreid uit in mijn gratis e-book.
Je kan het HIER downloaden.
Je gevoel omarmen vraagt oefening. Hoe kan het ook anders? Je bent het niet gewoon en je hebt het nergens geleerd.
En omdat je niet geoefend bent, kan ik je verzekeren dat je gedachten je flink in de weg zullen zitten om de aandacht helemaal bij je gevoel te houden.
Vandaar dat ik je mijn stem en mijn steun aanbied om je met een begeleide oefening te helpen naar je gevoel te gaan en erbij te blijven.
Deze begeleide oefening krijg je helemaal gratis van me.
Klik op onderstaande foto.
Spelen je gevoelens je parten en geraak je er alleen niet uit? En zou je het fijn vinden om iemand naast je te hebben die je begrijpt en warmte, aandacht en liefde toont voor wie jij bent en voor wat jij voelt?
Dan bied ik je graag mijn steun aan 🧡
Ik kan je garanderen dat, als jouw gevoel de nodige aandacht krijgt, jouw hoofd als vanzelf tot rust komt en er spontaan vrijheid en focus vanuit jouw hart zal ontstaan.